ΝΑΥΠΛΙΟ οδικώς

ΝΑΥΠΛΙΟ

Επίδαυρος | Ύδρα | Σπέτσες

Ναύπλιο, μια πόλη χάρμα οφθαλμών, πάλαι ποτέ πρωτεύουσα του νεογέννητου ελληνικού κράτους, στεφανωμένη από ένα από τα ωραιότερα κάστρα της Ελλάδας, με ένα ιστορικό κέντρο τόσο όμορφο που θα μπορούσε άνετα να αποτελεί σκηνικό παραμυθιού. Απολαμβάνουμε ένα πρόγραμμα γεμάτο ιστορία και υπέροχες εικόνες. Από την πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδος, το Ναύπλιο, τα πανέμορφα νησιά της Ύδρας και των Σπετσών μέχρι τα διαμάντια του Μαίναλου, την Δημητσάνα, την Βυτίνα και την Στεμνίτσα.

Με Ενδιαφέρει

  • 16, 23, 30/ 07/ 22
  • 6, 13 20, 27/ 08/ 22
  • 03 / 09/ 22

1η ημέρα: Θεσσαλονίκη, Ισθμός Κορίνθου, Ακροκόρινθος, Μυκήνες, Τολό

Αναχώρηση από τα γραφεία μας νωρίς το πρωί. Η πρώτη μας μεγάλη στάση θα πραγματοποιηθεί στον πανέμορφο Ισθμό της Κορίνθου για φωτογραφίες. Η Διώρυγα της Κορίνθου υπήρξε ένα κατασκευαστικό όνειρο – πρόκληση που κράτησε 2.300 χρόνια. Σήμερα, η Διώρυγα της Κορίνθου αποτελεί διεθνή κόμβο θαλάσσιων συγκοινωνιών και εξυπηρετεί περί τα 12.000 πλοία ετησίως, όλων των εθνικοτήτων. Θα συνεχίσουμε κατευθυνόμενοι στον Ακροκόρινθο που κατέχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία και στην μυθολογία της Κορινθίας.

Ο Ακροκόρινθος αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σε έκταση κάστρα της Πελοποννήσου. Η περίμετρος των τειχών του φτάνει τα 3 χιλιόμετρα. Το κάστρο Ακροκορίνθου αποτελεί τυπικό δείγμα φρουριακής αρχιτεκτονικής, με κατασκευαστικές λεπτομέρειες και διακοσμητικά στοιχεία όλων των χρόνων της ιστορίας του. Αναχωρούμε με προορισμό τις Μυκήνες. Οι «Πολύχρυσες Μυκήνες» αποτελούν ένα από τα πιο ξακουστά βασίλεια των αρχαίων χρόνων. Ήταν το βασίλειο του φημισμένου Αγαμέμνονα, αρχιστράτηγου της Τρωικής εκστρατείας, και μία από τις μεγαλύτερες πόλεις – κράτη της Πελοποννήσου.

Τα Μυκηναϊκά τείχη αποτελούνται από τεράστιους ογκόλιθους που προστάτευαν την πόλη από οποιαδήποτε επίθεση και αποτελούν πρότυπο αρχιτεκτονικής ακόμα και σήμερα. Από τις ανασκαφές έχουν έρθει στην επιφάνεια πολλά ευρήματα κατά κύριο λόγο χρυσά (αντιπροσωπευτικό δείγμα το «προσωπείο του Αγαμέμνονα»), τα οποία φιλοξενούνται στο μουσείο του αρχαιολογικού χώρου αλλά και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.

Θα δούμε την επιβλητική πύλη των Λεόντων και τους θολωτούς τάφους των Ατρειδών. Τελευταίος μας προορισμός για την σημερινή ημέρα, το γραφικό Τολό. Μεταφορά στο ξενοδοχείο μας και τακτοποίηση στα δωμάτια.

2 ημέρα: Τολό, Επίδαυρο, Ναύπλιο

Πρωινό στο ξενοδοχείο και αναχωρούμε κατευθυνόμενοι στο επίκεντρο του αρχαίου δράματος, το αρχαίο θέατρο που μέχρι και σήμερα θεωρείται το καλύτερο παγκοσμίως από άποψη ακουστικής, την Αρχαία Επίδαυρο. Στην αρχαιότητα, η Επίδαυρος ήταν άμεσα συνδεμένη με το θεραπευτήριο του Ασκληπιείου. Θεωρείται ότι εκεί γεννήθηκε η ιατρική επιστήμη.

Η τέχνη του θεάτρου στην Επίδαυρο κατά την αρχαιότητα συνδέθηκε με τη θεραπεία της ψυχής οδηγώντας στο υπέρτατο κάλλος και κατ’ επέκταση στη σωτηρία της ψυχής. Μέχρι και σήμερα στην Επίδαυρο, διοργανώνονται αρχαίες παραστάσεις από σύγχρονους καλλιτέχνες. Κάθε καλοκαίρι φιλοξενεί το Φεστιβάλ της Επιδαύρου με επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Ο αρχαιολογικός χώρος χαρακτηρίστηκε ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Στη συνέχεια φτάνουμε στη γραφική πόλη του Ναυπλίου όπου υπάρχει μεγάλο πλήθος εναλλακτικών επιλογών για να ανακαλύψουμε τους κρυμμένους θησαυρούς του. Πρώτη μας επίσκεψη είναι το Παλαμήδι, το επιβλητικό φρούριο που υψώνεται 216 μέτρα πάνω από την πόλη του Ναυπλίου, και το οποίο θα επισκεφθούμε ανεβαίνοντας με το λεωφορείο από την ανατολική πλευρά. Οι πιο τολμηροί φτάνουν στην κορυφή από τα 999 σκαλιά. Κατασκευάστηκε την περίοδο 1687-1715 από τους Βενετούς, αφού κατέλαβαν το λόφο στον οποίο βρίσκεται, ύστερα από σφοδρή μάχη με τους Οθωμανούς, κατά τον Βενετό-τουρκικό Πόλεμο. Θα επισκεφτούμε τον επονομαζόμενο προμαχώνα «Μιλτιάδης» που χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή του ήρωα της Επανάστασης Θ. Κολοκοτρώνη αλλά και το ιστορικό εκκλησάκι του Αποστόλου Ανδρέα, χτισμένο από την εποχή των Ενετών. Στην συνέχεια θα κατηφορίσουμε στην πόλη. Το Ναύπλιο ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας πριν την Αθήνα και η αρχιτεκτονική της πόλης έχει ενετικές, βυζαντινές, οθωμανικές και ελληνικές επιρροές. Συνδέει άψογα τα έντονα σημάδια του ιστορικού παρελθόντος με τη σύγχρονη ζωή των κατοίκων.

Η Ακροναυπλία είναι η συνοικία της παλιάς πόλης με πολλά παραδοσιακά στέκια, με κύρια το Μουσείο Κομπολογιού και το ξακουστό Αποστακτήριο Τσίπουρου (προαιρετικές επισκέψεις). Παρατηρούμε τα πολύχρωμα ενετικά σπίτια που προσελκύουν το βλέμμα μας με τις χαρακτηριστικές φουξ βουκαμβίλιες να κρέμονται επιδεικτικά από τα μπαλκόνια. Θα επισκεφθούμε την Πλατεία Συντάγματος, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το ναό του Aγίου Γεωργίου που εισήλθε, μόλις αποβιβάστηκε στο Ναύπλιο, ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδος, Όθωνας, αλλά και την εκκλησία του Αγ. Σπυρίδωνα μπροστά στην οποία δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας.

Προτείνουμε προαιρετικά μια βόλτα με το τουριστικό τρενάκι που λειτουργεί στο Ναύπλιο και που είναι πρωτότυπο μέσο για την ξενάγηση των επισκεπτών αλλά και ένας ευχάριστος τρόπος διασκέδασης μικρών και μεγάλων. Ξεκινάει από το λιμάνι της πόλης είναι ιδιαίτερα δημοφιλές αφού σε μισή ώρα μπορούμε να δούμε την πόλη με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Απέναντι από το λιμάνι, αναδύεται σε ένα μικρό νησάκι, το Φρούριο Μπούρτζι και μπορούμε να το επισκεφτούμε απολαμβάνοντας μια σύντομη βαρκάδα. Η γοητεία και τα χρώματα της εκάστοτε εποχής, δένουν αρμονικά με τα γραφικά σοκάκια της παλιάς πόλης. Επιστροφή στο Τολό, δείπνο στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

3η ημέρα: Τολό, Πόρτο Χέλι, Ύδρα, Σπέτσες

Πρωινό στο ξενοδοχείο και αναχωρούμε κατευθυνόμενοι για το Πόρτο Χέλι, απ’ όπου θα πάρουμε το πλοίο για την προαιρετική εκδρομή για τα δύο πανέμορφα νησιά του Σαρωνικού. Πρώτος μας σταθμός η κοσμοπολίτικη Ύδρα, το νησί με την τεράστια ναυτική παράδοση και με την άριστα διατηρημένη αρχιτεκτονική του.

Θα επισκεφθούμε τα αρχοντικό του Τομπάζη (που λειτουργεί ως παράρτημα της Σχολης Κ.Τεχνων) ,την Ιστορική οικία του Λάζαρου Κουντουριώτη που από το 2001 λειτουργεί ως Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, την Μητρόπολη (17ος αι.) με το μαρμάρινο καμπαναριό αλλά και το Ιστορικό Μουσείο Ύδρας που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη ένα ξεχωριστό έκθεμα, η ασημένια λήκυθος με την ταριχευμένη καρδιά του ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη.

Ελεύθερος χρόνος για να γυρίσουμε στα στενά δρομάκια της χώρας και να απολαύσουμε τον καφέ μας στο γραφικό λιμάνι. Επόμενος σταθμός μας μία άλλη σημαντική ναυτική δύναμη κατά την διάρκεια του πολέμου της ανεξαρτησίας του 1821, οι Σπέτσες. Θα επισκεφθούμε το σπίτι – μουσείο της Μπουμπουλίνας, του πρώτου κυβερνήτη του νησιού Χατζηγιάννη Μέξη, την Ντάπια, το παλιό πυροβολείο-λιμάνι με τα βαριά κανόνια και τα εξαιρετικά ψηφιδωτά από στρογγυλά βότσαλα, ενώ λίγο πιο πέρα στέκει επιβλητικό στην προκυμαία το εμβληματικό -κλασικής αρχιτεκτονικής- κτίριο του Ποσειδωνίου, σημείο αναφοράς των Σπετσών.

Μπορείτε να πραγματοποιήσετε, αν θέλετε, τον γύρο του όμορφου νησιού με μια άμαξα. Αργά το απόγευμα επιστροφή στο Τολό και στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο και διανυκτέρευση.

4η ημέρα: Τολό, Βυτίνα, Δημητσάνα, Στεμνίτσα, Τολό

Πρωινό στο ξενοδοχείο και αναχωρούμε κατευθυνόμενοι προς τα <<διαμάντια του Μαίναλου>>. Το τρίπτυχο που ανταποκρίνεται επάξια στις προσδοκίες κάθε ταξιδιώτη, σε κάθε περίσταση και κάθε εποχή του χρόνου. Ανείπωτη ομορφιά, γραφικά σπιτάκια, λιθόστρωτα καλντερίμια, τρεχούμενα νερά, απότομες χαράδρες, κατάφυτες διαδρομές στην καρδιά του Μαινάλου, στην Ορεινή Αρκαδία συνθέτουν το ακαταμάχητο “πακέτο” των πιο ξακουστών προορισμών της Πελοποννήσου.

Ο λόγος φυσικά για τη Δημητσάνα, τη Στεμνίτσα και τη Βυτίνα. Πρώτος μας προορισμός η Βυτίνα, από τα πιο γραφικά, παραδοσιακά αλλά και τουριστικά χωριά του Μαινάλου, χτισµένη σε υψόµετρο 1.033 µ. Παλιά πέτρινα αρχοντικά µαρτυρούν την ξεχωριστή αρχιτεκτονική του τόπου, µε το περίφηµο µαύρο µάρµαρο της περιοχής να δεσπόζει, ενώ στην καρδιά του χωριού βρίσκεται η ολοζώντανη κεντρική πλατεία –µε το µπρούτζινο άγαλµα του πρωτοπόρου Βυτιναίου µαθητή της Αντίστασης Ματθαίου Πόταγα. Θα προµηθευτούμε χειροποίητα ζυµαρικά, καρύδια, βότανα, φυσικά το κορυφαίο µέλι «Ελάτης Μαινάλου Βανίλια» αλλά και ξυλόγλυπτα, αφού η περιοχή υπήρξε κέντρο ξυλογλυπτικής και υφαντουργίας.

Θα επισκεφθούμε το Λαογραφικό Μουσείο και την Εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα, που είναι και ο Πολιούχος, ενώ κοντά στην πλατεία θα ανακαλύψουμε το πετρόκτιστο κτήριο του «Ελληνικού Σχολείου», της περίφημης σχολής που ιδρύθηκε το 1782. Από τα πιο δημοφιλή σημεία για φωτογραφίες ο ρομαντικός Δρόμος της Αγάπης, πρόκειται για ένα ροµαντικό δεντροσκέπαστο – από σφενδάµια και πλάτανους – δρόμο όπου οι νέοι έκαναν το περίπατό τους, πρωτογνωρίζοντας τους µελλοντικούς τους συζύγους και ανταλλάσοντας ερωτικά βλέμματα και μηνύματα, σύμφωνα πάντα με τα αυστηρά ήθη της εποχής. Αναχωρούμε με προορισμό την Δημητσάνα , ιστορικό χωριό της Πελοποννήσου. Στα χρόνια της Οθωμανοκρατίας διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο με το κρυφό σχολειό και το 1821 με το Δημητσάνικο μπαρούτι που παρασκεύαζε. Είναι πατρίδα του Εθνομάρτυρα Πατριάρχη Γρηγορίου του ‘Ε του οποίου το άγαλμα δεσπόζει στην κεντρική πλατεία του χωριού ενώ ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα αποτελεί η οικία του Μητροπολίτου Παλαιών Πατρών Γερμανού εκ των πρωταγωνιστών της Ελληνικής Επαναστάσης του 1821. Τελευταίος μας προορισμός για την σημερινή ημέρα η Στεμνίτσα. Φτάνοντας σε αυτό το πετρόκτιστο τόπο, οι περισσότεροι μένουν έκπληκτοι από το θαύμα που αντικρίζουν, ένα χωριό που «κρέμεται» πάνω στο απόκρημνο ύψωμα.

Είναι τέτοιος ο πλούτος της, που το 1985 κηρύχθηκε και επίσημα ως ιστορικός διατηρητέος οικισμός. Το 1790 ιδρύθηκε εδώ το «Ελληνικό Σχολείο», όπου δίδαξαν και διδάχθηκαν σπουδαίοι πνευματικοί άνθρωποι. Το ενδιαφέρον προκαλούν δικαιολογημένα το καμπαναριό του Αγίου Γεωργίου και η ιστορική μονή της Ζωοδόχου Πηγής ή Χρυσοπηγής. Σώζονται το καθολικό της μονής, χτισμένο κατά τους Ύστερους Βυζαντινούς Χρόνους και τοιχογραφημένο το 17ο αιώνα, και κελί, που αποτέλεσε στα τέλη Μαΐου του 1821 έδρα της Πελοποννησιακής Γερουσίας. Η Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας και το Λαογραφικό Μουσείο της Στεμνίτσας φανερώνουν την πολιτισμική ταυτότητα και υποστηρίζουν την πολιτιστική συνέχεια του φημισμένου οικισμού της Γορτυνίας.

Οι μονές και τα ασκητήρια, τα πέτρινα καλντερίμια και τα γεφύρια, το φαράγγι του ποταμού με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα συνθέτουν ένα σύνολο εξαιρετικής ομορφιάς. Επιστροφή στο Τολό και το ξενοδοχείο μας. Δείπνο και διανυκτέρευση.

5η ημέρα: Τολό, Λουτράκι, Γεράνεια Όρη, Θεσσαλονίκη

Πρωινό στο ξενοδοχείο, φόρτωση των αποσκευών και αναχωρούμε κατευθυνόμενοι για το γνωστό για τα Ιαματικά Λουτρά και μεταλλικά νερά, Λουτράκι. Πάνω από την πόλη δεσπόζουν τα Γεράνεια όρη όπου βρίσκεται η επιβλητική μονή του Οσίου Παταπίου, ασκητήριο μοναχών από τον 11ο αιώνα. Η περίφημη Μονή είναι ένας από τους σημαντικότερους τόπους προσκυνήματος στην Ελλάδα όπου μπορεί κανείς να δει τα λείψανα του Οσίου Παταπίου, το σπήλαιο του, την εκκλησία της Παναγίας, την έκθεση με Χριστιανικά αντικείμενα και την εντυπωσιακή θέα προς την Βόρεια Πελοπόννησο, τον ισθμό της Κορίνθου και τον Σαρωνικό. Ελεύθερος χρόνος και στην συνέχεια αναχώρηση με προορισμό την πόλη μας.

Δείτε τον αναλυτικό τιμοκατάλογο εδώ.

από 255

5 ημέρες

Με Ενδιαφέρει

Cookies Χρησιμοποιούμε μόνο αναγκαία cookies για την καλή λειτουργία του ιστότοπου μας και τη μέτρηση στατιστικών επισκεψιμότητας, ώστε να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης.